Najprostszy sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki do przygotowania ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.
Całe jajka utrzeć mikserem z cukrem i cukrem waniliowym. Nie musimy uzyskać puszystej masy, wystarczy, że będą dokładnie wymieszane. Masło rozpuścić i odstawić do przestudzenia. Herbatniki pokruszyć drobno blenderem lub mikserem.
Do herbatników wlać połowę rozpuszczonego masła – masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku.
Resztę masła zostawić do masy serowej.
Herbatniki wsypać na spód wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (u mnie okrągła 26 cm) i docisnąć dłonią. Blaszkę włożyć do lodówki na czas przygotowywania masy serowej. Otrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć sok. Wszystkie składniki sernika wymieszać razem szybko na jednolitą masę – można na niskich obrotach miksera lub drucianą trzepaczką, ważne, żeby nie wtłaczać zbyt dużo powietrza do masy.
2.Masę serową wylać na schłodzony spód herbatnikowy. Wstawiać do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (termoobieg). Piec około 50-55 minut (brzegi powinny lekko się zaokrąglić, środek ciągle ma być jeszcze lekko surowy). Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić sernik na minimum godzinę. Upieczony sernik włożyć do lodówki na 1,5 godziny.
Komentarze