Naleśnikowa fantazja

0 (0 ocen)

  • 40 min

W kuchni najcenniejsza jest fantazja.Dzięki niej zdobywamy serca najbliższych.

  • 40 min

Składniki:

  • główka białej kapusty
    1 duża cebula
    sól
    pieprz
    25 dag sera żółtego
    1,5 szklanki wody
    Naleśniki:
    1,5 szklanki mleka
    1,5 szklanki wody
    2 jajka
    2 szklanki mąki
    tłuszcz
    Sos:
    1 mały jogurt naturalny (najlepszy jest gęsty, kremowy)
    3 łyżeczki majonezu
    2 łyżeczki śmietany 12%
    4 ząbki czosnku
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Naleśnikowa fantazja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie
    1.Ubić jajka z odrobiną soli. Dodać mąkę, wlać mleko i wodę. Dokładnie wymieszać i sprawdzić, czy ciasto ma dobrą konsystencję, podnosząc łyżkę pionowo – powinno spływać i jednocześnie pokrywać powierzchnię łyżki. Smażyć naleśniki na płaskiej patelni na odrobinie tłuszczu.
    2.Białą kapustę opłukać i poszatkować. Cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na maśle. Wodę zagotować następnie dodać kapustę i cebulę. Wymieszać i zagotować. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu przez około 15 minut. Następnie odcedzić. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
    3.Jogurt mieszamy z majonezem i śmietaną- konsystencja powinna być lejąca, ale niezbyt gęsta. Doprawiamy solą i pieprzem, czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do sosu. Odstawiamy do lodówki na trochę, aby się przegryzł.
    4.Po usmażeniu naleśników i odcedzeniu kapusty, nakładamy masę kapuścianą na naleśniki i zwijamy. Całość kładziemy na rozgrzany tłuszcz, posypujemy startym serem i podsmażamy kilka minut. Podajemy z sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować