Naleśnikowa fantazja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie
1.Ubić jajka z odrobiną soli. Dodać mąkę, wlać mleko i wodę. Dokładnie wymieszać i sprawdzić, czy ciasto ma dobrą konsystencję, podnosząc łyżkę pionowo – powinno spływać i jednocześnie pokrywać powierzchnię łyżki. Smażyć naleśniki na płaskiej patelni na odrobinie tłuszczu.
2.Białą kapustę opłukać i poszatkować. Cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na maśle. Wodę zagotować następnie dodać kapustę i cebulę. Wymieszać i zagotować. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu przez około 15 minut. Następnie odcedzić. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
3.Jogurt mieszamy z majonezem i śmietaną- konsystencja powinna być lejąca, ale niezbyt gęsta. Doprawiamy solą i pieprzem, czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do sosu. Odstawiamy do lodówki na trochę, aby się przegryzł.
4.Po usmażeniu naleśników i odcedzeniu kapusty, nakładamy masę kapuścianą na naleśniki i zwijamy. Całość kładziemy na rozgrzany tłuszcz, posypujemy startym serem i podsmażamy kilka minut. Podajemy z sosem.
Komentarze