grzyby leśne 10-15 sztuk
mąka 1,5 szklanki
mleko 1 szklanka
jajka 2 sztuki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cebula 1 sztuka
olej do smażenia
sól do smaku
pieprz do smaku
Naleśnikowe racuszki z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby obrać, umyć i pokroić w plasterki. Osączyć z nadmiaru wody. Mleko, jajka, mąkę i proszek do pieczenia połączyć i wymieszać. Rozgrzać łyżkę oleju na patelni i przesmażyć drobno pokrojoną cebulkę. Zdjąć z patelni i dodać do ciasta. Na pozostałym po cebuli oleju chwilę przesmażyć osączone grzyby. Oprószyć pieprzem. Dodać do ciasta, wymieszać i posolić. Nabierać łyżką ciasto i smażyć na głębokim tłuszczu niewielkie racuszki.
2.Po wyjęciu osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Komentarze