Naleśnikowe racuszki z grzybami

4.5 (144 ocen)

  • 30 min

Grzyby w cieście naleśnikowym, pachnące cebulką.

  • 30 min

Składniki:

  • grzyby leśne 10-15 sztuk
    mąka 1,5 szklanki
    mleko 1 szklanka
    jajka 2 sztuki
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka
    cebula 1 sztuka
    olej do smażenia
    sól do smaku
    pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Naleśnikowe racuszki z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby obrać, umyć i pokroić w plasterki. Osączyć z nadmiaru wody. Mleko, jajka, mąkę i proszek do pieczenia połączyć i wymieszać. Rozgrzać łyżkę oleju na patelni i przesmażyć drobno pokrojoną cebulkę. Zdjąć z patelni i dodać do ciasta. Na pozostałym po cebuli oleju chwilę przesmażyć osączone grzyby. Oprószyć pieprzem. Dodać do ciasta, wymieszać i posolić. Nabierać łyżką ciasto i smażyć na głębokim tłuszczu niewielkie racuszki.
  • 2. Po wyjęciu osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować