Naleśnikowiec z ricottą i czekoladą

0 (0 ocen)

  • 40 min

Co nie co na słodko :-)

  • 40 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI PODSTAWOWE:
    2 szklanki mąki
    100 g serka ricotta
    2 łyżeczki czekolady w proszku + pół tabliczki czekolady mlecznej

    SKŁADNIK DODATKOWY:
    2 jajka

    SKŁADNIKI ROBOCZE:
    1,5 szklanki wody
    2 łyżki cukru
    1 łyżeczka cukru pudru
    olej do smażenia

    DEKORACJA:
    kilka orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Naleśniki

Naleśnikowiec z ricottą i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszamy razem z cukrem, jajkami i wodą.
    Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej z nich dodajemy 2 łyżeczki czekolady w proszku.
  • 2. Na rozgrzanym oleju smażymy naleśniki z jasnego ciasta i z ciemnego.
  • 3. Kiedy naleśniki ostygną, mieszamy serek ricotta z łyżeczką cukru pudru.
    Każdy naleśnik smarujemy ricottą i przykrywamy kolejnym naleśnikiem układając na przemian jasne i ciemne naleśniki.
  • 4. W rondelku rozpuszczamy czekoladę i polewamy gotowy deser. Dekorujemy orzechami.
    Możemy go podać w wersji okrągłej jako torcik lub pociąć na kwadratowe kostki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Ricotta

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować