Naleśnikowy tort z chałwą

0 (0 ocen)

Pyszny deser na zimno dla miłośników chałwy i nie tylko. Prosty tort naleśnikowy, który błyskawicznie znika ze stołu. Polecam!

Składniki:

  • Naleśniki:
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 szklanki kefiru 2% tłuszczu
    2 jajka
    1 łyżka oleju
    szczypta soli

    Masa:
    600 g chałwy (np. fantazyjna)
    2 szklanki mleka
    3 jajka
    2 opakowania budyniu bez cukru o smaku karmelowym (na 1/2 L mleka każde)

    Dodatkowo:
    olej do smażenia
    1 opakowanie polewy do ciast o smaku czekoladowym (np. na 50g masła i 1 łyżkę mleka)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Naleśnikowy tort z chałwą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Naleśnikowy tort z chałwą 1. Składniki przeznaczone na ciasto naleśnikowe zmiksować. Odłożyć na 15 - 20 min.
  • Naleśnikowy tort z chałwą 2. Na patelni (średnica 24 cm) rozgrzać olej. Z przygotowanego ciasta usmażyć 7 naleśników.
  • Naleśnikowy tort z chałwą 3. Na masę do garnka wlać 1 szklankę mleka, dodać połamaną chałwę. Podgrzewać, mieszając, aż chałwa się rozpuści.
  • Naleśnikowy tort z chałwą 4. Pozostałą ilość mleka (1 szklanka), jajka i oba opakowania budyniu dokładnie wymieszać. Całość wlać do mleka z chałwą. Mieszając, ugotować gęsty krem.
  • Naleśnikowy tort z chałwą 5. Jeszcze ciepłą masą przełożyć placki naleśników.
  • Naleśnikowy tort z chałwą 6. Wierzch przekładańca pozostawić czysty. Tort wystudzić.
  • Naleśnikowy tort z chałwą 7. Polewę przygotować wg instrukcji na opakowaniu - polać tort. Deser włożyć do lodówki, by odpowiednio stężał.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Chałwa Kefir Masa Nadzienie Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować