Naleśniki chałwowe

0 (0 ocen)

  • 15 min

Naleśniki chałwowe to naleśniki z dodatkiem tahiny, a podane z chałwową domową bitą śmietaną to dla mnie niebo w gębie!

  • 15 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    szklanka mleka
    pół szklanki tahiny
    1,5 szklanki wody gazowanej
    jajko
    3 łyżki oleju
    2 łyżki cukru

    200 ml śmietany 30%
    2 łyżki tahiny
    łyżka cukru pudru

Naleśniki chałwowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na naleśniki zmiksować ze sobą.
    Rozgrzać patelnię - można lekko nasmarować ją tłuszczem.
    Wlać na patelnię porcję ciasta chochelką i rozprowadzić po powierzchni patelni. Po chwili przewrócić na drugą stronę.
    Podawać z ubitą kremówką wymieszaną z tahiną i cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy