Naleśniki "Grzyby po deszczu"

5 (1 ocen)

Specjalność dla wielbicieli leśnych skarbów

Składniki:


  • 500g leśnych grzybów, takich jak prawdziwki, kozaki, podgrzybki
    2 średnie pokrojone cebule
    2 łyżki masła do smażenia
    200 g tartej mozzarelli, sól, pieprz

    Na naleśniki:
    3/4 kg mąki pszennej
    1 litr mleka
    2 całe jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    sól
    4 łyżki oleju do ciasta naleśnikowego
    bułka tarta wymieszana pół na pół z ziarnem sezamu łuskanego do panierowania
    olej do smażenia gotowych naleśników
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki Ser

Naleśniki "grzyby po deszczu" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-19vgrsv 1. Przygotować farsz:
    grzyby oczywiście dobrze umyć, drobno pokroić i obgotować w osolonej wodzie (ok.20 min), odcedzić i wrzucić na patelnię z wcześniej przesmażoną na maśle cebulą.
    Smażyć do odparowania wody, doprawić solą i pieprzem, jak farsz przestygnie dodać do niego mozzarellę, wymieszać.
    Z mąki, mleka, jajek, proszku do pieczenia sporządzić ciasto naleśnikowe, jak będzie gładkie bez grudek dodać 4 łyżki oleju, wymieszać, smażyć na minimalnej ilości oleju.
    Farsz grzybowy nakładać do połowy naleśnika, złożyć na pół i znowu na pół na tzw. chusteczkę. Panierować najpierw w roztrzepanym jajku, potem w wymieszanej panierce i przysmażać na rozgrzanym oleju na rumiano.

Porady

Można podać filiżanką barszczu czerwonego. Moja rada-farsz powinien być ostrzejszy, tak że nie żałować soli i pieprzu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Mozzarella Panierka Sery Sezam

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować