500g leśnych grzybów, takich jak prawdziwki, kozaki, podgrzybki
2 średnie pokrojone cebule
2 łyżki masła do smażenia
200 g tartej mozzarelli, sól, pieprz
Na naleśniki:
3/4 kg mąki pszennej
1 litr mleka
2 całe jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól
4 łyżki oleju do ciasta naleśnikowego
bułka tarta wymieszana pół na pół z ziarnem sezamu łuskanego do panierowania
olej do smażenia gotowych naleśników
Naleśniki "grzyby po deszczu" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować farsz:
grzyby oczywiście dobrze umyć, drobno pokroić i obgotować w osolonej wodzie (ok.20 min), odcedzić i wrzucić na patelnię z wcześniej przesmażoną na maśle cebulą.
Smażyć do odparowania wody, doprawić solą i pieprzem, jak farsz przestygnie dodać do niego mozzarellę, wymieszać.
Z mąki, mleka, jajek, proszku do pieczenia sporządzić ciasto naleśnikowe, jak będzie gładkie bez grudek dodać 4 łyżki oleju, wymieszać, smażyć na minimalnej ilości oleju.
Farsz grzybowy nakładać do połowy naleśnika, złożyć na pół i znowu na pół na tzw. chusteczkę. Panierować najpierw w roztrzepanym jajku, potem w wymieszanej panierce i przysmażać na rozgrzanym oleju na rumiano.
Porady
Można podać filiżanką barszczu czerwonego. Moja rada-farsz powinien być ostrzejszy, tak że nie żałować soli i pieprzu.
Komentarze