Naleśniki drobiowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciast naleśnikowe:
- wymieszać mleko z wodą i masłem
- mąkę przesiać do wysokiego naczynia
- wbić jajka do mąki
- cały czas mieszając do ciasta stopniowo dolewać roztwór z mleka
- na koniec posolić
- ciasto wlewać cienką warstwą na rozgrzaną patelnie posmarowaną tłuszczem
- opiec delikatnie z obu stron aby ciasto nie było surowe
- upieczone placki układać na talerzu
2.Farsz:
- cebule i pieczarki pokroić w piórka i plasterki, zasmażyć na patelni
- dodać drobno pokrojoną paprykę i kapustę pekińską, całość dusić pod przykryciem aż zmniejszy się objętość, podlewać rosołem lub wywarem
- przyprawić do smaku przyprawą do gyrosa
- ugotowane mięso z kurczaka zmielić na drobnej siatce
- dodać uprzednio uduszone warzywa z pieczarkami i wymieszać farsz
- popieprzyć i posolić do smaku
3.Przygotowanie naleśników:
- na placku naleśnikowym rozsmarować farsz i złożyć na pół
- tak przygotowany naleśnik obtoczyć w rozmąconym jajku i bułce tartej
- smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron
- podawać na ciepło np. z sosem czosnkowym i bazylią
Porady
Do farszu można wykorzystać mięso drobiowe z rosołu.
Komentarze