Por, kurczak i jabłko tworzą naprawdę ciekawe połączenie - warto spróbować!
30 min
Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
szklanka mleka i wody
200g mąki
szczypta soli
2 jajka
Farsz:
1 por
1 jabłko (np. KOrtland)
1 pierś z kurczaka
10 dag sera żółtego
sól, pieprz
tymianek, słodka czerwona papryka
natka pietruszki
odrobina soku z cytryny
Naleśniki drobiowe z jabłkiem i porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto naleśnikowe: Jajka wymieszać z mlekiem, wodą, mąką i szczyptą soli. Wszystko zmiksować. Odstawić na kilkanaście minut. Po tym czasie usmażyć cienkie naleśniki.
2.Farsz: Piersi z kurczaka opłukać, osuszyć, zwinąć w folię aluminiową i piec 20 min. w temp. 200 stopni. Gdy przestygnie pokroić w małą kostkę. Oczyszczonego pora pokroić w ćwierćplasterki, obrane jabłko w kostkę, skropić sokiem z cytryny, żeby nie sciemniało. Rozgrzać na patelni łyżkę oliwy z oliwek (oleju) i zeszklić pora. Dodać jabłka, posypać tymiankiem, słodką papryką, solą i pieprzem. Smażyć ok. 5 minut, aż jabłka zmiękną. Następnie dodać kurczaka, trochę żółtego sera i natkę pietruszki.
3.Na każdy naleśnik nakładać 2-3 łyżki farszu, zwijać w koperty. Ułożyć na folii aluminiowej, posypać resztą żółtego sera, odrobiną natki i podpiekać kilka minut w temp. 180-200 stopni.
Komentarze