Naleśniki to pyszne placki, idealne na śniadanie lub kolację. Dzisiaj przygotowałam je z dodatkiem musu z dyni, a nadziałam serkiem ricotta, owocami, orzechami i polałam miodem. Wyszły pyszne, polecam.
30 min
Składniki:
CIASTO :
250 g mąki pszennej
250 ml mleka
150 ml wody
2 jajka
2 duże łyżki musu z dyni
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
FARSZ :
250 g serka ricotta
1 cukier waniliowy
2 figi
200 g malin
garść dowolnych orzechów
3 łyżki miodu
Naleśniki dyniowe z ricottą i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PRZYGOTOWANIE :
Mleko, wodę, mus z dyni i jajka mieszamy aż składniki dobre się połączą. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia energicznie mieszamy trzepaczką. Ciasto nie powinno być zbyt gęste ani rzadkie.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wlewa chochelką porcję ciasta i smażymy z obu stron na zloty kolor.
Serek mieszamy z cukrem waniliowym, następnie smarujemy nim wcześniej przygotowane naleśniki. Rozkładamy porcję malin i składamy placki.
Na patelni rozgrzewamy miód, dodajemy pokrojone figi i orzechy, chwilkę podpiekamy i polewamy na wierzch naleśników.
Danie podajemy ciepłe, smacznego.
Komentarze