Naleśniki francuskie crêpes z serkiem i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretkę przygotować wg przepisu z opakowania (wody dodałam o 50 ml mniej) i przelać do płaskiego naczynia (najlepiej o kształcie prostokąta).
Po ostudzeniu wstawić do lodówki, aby całkowicie zastygła.
2.Przygotować ciasto na placki naleśnikowe.
Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, sól i cukier puder.
Cały czas mieszając - powoli wlać mleko i rozpuszczone masło.
Ciasto odstawić na 1 h (dzięki temu naleśniki będą delikatniejsze).
Rozgrzaną patelnię lekko natłuścić masłem i usmażyć na niej cienkie placki.
3.Stężałą galaretkę pociąć na paski (około 2 cm lub wg gustu).
4.Czekoladę roztopić z dodatkiem mleka.
5.Każdy naleśnik posmarować warstwą serka, ułożyć pasek galaretki (z brzegu) i całość zwinąć w rulon.
6.Polać płynną czekoladą.
Porady
Można użyć dowolnego smaku galaretki, a serek śmietankowy zamienić na wiejski lub mascarpone.
Komentarze