Naleśniki francuskie Crêpes z serkiem i galaretką

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 20 min

Naleśniki są pyszne, delikatne i kuszące nie tylko smakiem. wyglądają inaczej niz standardowe.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Placki naleśnikowe:
    1/2 litra mleka
    250g mąki pszennej
    3-4 duże jajka
    25g masła
    1 łyżka cukru pudru
    1 szczypta soli
    Nadzienie:
    1 opakowanie galaretki (użyłam truskawkowej)
    200 serka śmietankowego
    Polewa:
    50g czekolady
    2-3 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki Placki Naleśniki

Naleśniki francuskie crêpes z serkiem i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-21oph4h 1. Galaretkę przygotować wg przepisu z opakowania (wody dodałam o 50 ml mniej) i przelać do płaskiego naczynia (najlepiej o kształcie prostokąta).
    Po ostudzeniu wstawić do lodówki, aby całkowicie zastygła.
  • image-17eybsr 2. Przygotować ciasto na placki naleśnikowe.
    Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, sól i cukier puder.
    Cały czas mieszając - powoli wlać mleko i rozpuszczone masło.
    Ciasto odstawić na 1 h (dzięki temu naleśniki będą delikatniejsze).
    Rozgrzaną patelnię lekko natłuścić masłem i usmażyć na niej cienkie placki.
  • image-1dsaffg 3. Stężałą galaretkę pociąć na paski (około 2 cm lub wg gustu).
  • 4. Czekoladę roztopić z dodatkiem mleka.
  • image-27wftoo 5. Każdy naleśnik posmarować warstwą serka, ułożyć pasek galaretki (z brzegu) i całość zwinąć w rulon.
  • 6. Polać płynną czekoladą.

Porady

Można użyć dowolnego smaku galaretki, a serek śmietankowy zamienić na wiejski lub mascarpone.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_10-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować