Naleśniki kokosowe z bananami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepis na te naleśniki zaczerpnęłam z kuchni indyjskiej.Desery z Indii są bardzo słodkie i smaczne. Idealny przepis dla dzieci.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto na naleśniki:
    1 łyżeczka cukru
    2 jajka
    3 łyżki mąki kukurydzianej
    ćwierć szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki mleka
    szczypta soli
    2 łyżki oleju

    Polewa:
    1/2 czekolady gorzkiej lub mlecznej
    ćwierć szklanki wody
    3 łyżki wiórków kokosowych

    Nadzienie:
    4 banany
    2 łyżki masła
    4 łyżki cukru pudru
    1 cytryna

Naleśniki kokosowe z bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto miksujemy na gładką masę i odstawiamy na pół godziny do odpoczęcia. W tym czasie przygotowujemy polewę.Wlewamy wodę do rondelka i wrzucamy połamaną w kostki czekoladę. Podgrzewamy na małym ogniu aż czekolada się rozpuści ciągle mieszając. Na patelni bez tłuszczu smażymy naleśniki. Robimy nadzienie.Myjemy cytrynę i wyciskamy z niej sok.Banany obieramy i kroimy w grubsze plastry.Na patelni rozgrzewamy masło,dodajemy pokrojone banany i cukier puder.Smażymy aż zbrązowieją. Dodajemy sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Wykładamy nadzienie na naleśniki, zwijamy w rulon,polewamy czekoladą i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Komentarze

Podobne przepisy