Naleśniki jaglane z musem z bobu i łososiem

4.5 (195 ocen)

  • 60 min

Naleśniki te zapewne przypadną do gustu miłośnikom zdrowego odżywiania, w składzie bowiem samo zdrowie - kasza (mąka) jaglana, bób i łosoś. Czy potrzeba coś więcej na obiad?

  • 60 min

Składniki:

  • 100 g mąki jaglanej (zmiksowana w młynku do kawy kasza jaglana)
    25 g mąki pszennej
    100 ml mleka
    50 ml wody gazowanej
    szczypta soli
    łyżeczka oleju
    Składniki na mus:
    3 garści ugotowanego bobu
    1/2 małej cebuli bardzo drobno posiekanej
    4 łyżeczki oliwy z orzechów włoskich
    1 mały ząbek czosnku
    1 łyżka masła
    4 łyżeczki soku z cytryny
    2 garści posiekanego koperku
    sól, pieprz
    Marynata do łososia:
    500 g łososia świeżego
    sok z cytryny
    koperek
    sól, pieprz
    łyżka masła
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Ryba Naleśniki

Naleśniki jaglane z musem z bobu i łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łososia (oczyszczonego z ewentualnej skóry) lekko solimy, mocno nacieramy świeżo zmielonym pieprzem, kładziemy łyżkę masła na filet polewamy sokiem z cytryny i okładamy sporą ilością gałązek gałązek koperku. Grillujemy lub pieczemy w piekarniku około 15-20 minut (ok 200 st).

    W tym czasie miksujemy dokładnie bób wraz z cebulą, dodajemy koperek, czosnek i nadal miksujemy. Gdy wszystko będzie dobrze zmiksowane dodajemy masło, a następnie bardzo powolutku oliwę i miksujemy aż masa będzie puszysta - doprawiamy.

    Mąkę jaglaną i pszenną miksujemy z jajkami, olejem i wodą gazowaną na gładką masę, tak żeby nie było grudek. Stopniowo dolewamy mleko ciągle mieszając. Smażymy, smarujemy musem z bobu, układamy łososia i zwijamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bób Kasza jaglana Łosoś Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować