Naleśniki te zapewne przypadną do gustu miłośnikom zdrowego odżywiania, w składzie bowiem samo zdrowie - kasza (mąka) jaglana, bób i łosoś. Czy potrzeba coś więcej na obiad?
60 min
Składniki:
100 g mąki jaglanej (zmiksowana w młynku do kawy kasza jaglana)
25 g mąki pszennej
100 ml mleka
50 ml wody gazowanej
szczypta soli
łyżeczka oleju
Składniki na mus:
3 garści ugotowanego bobu
1/2 małej cebuli bardzo drobno posiekanej
4 łyżeczki oliwy z orzechów włoskich
1 mały ząbek czosnku
1 łyżka masła
4 łyżeczki soku z cytryny
2 garści posiekanego koperku
sól, pieprz
Marynata do łososia:
500 g łososia świeżego
sok z cytryny
koperek
sól, pieprz
łyżka masła
Naleśniki jaglane z musem z bobu i łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łososia (oczyszczonego z ewentualnej skóry) lekko solimy, mocno nacieramy świeżo zmielonym pieprzem, kładziemy łyżkę masła na filet polewamy sokiem z cytryny i okładamy sporą ilością gałązek gałązek koperku. Grillujemy lub pieczemy w piekarniku około 15-20 minut (ok 200 st).
W tym czasie miksujemy dokładnie bób wraz z cebulą, dodajemy koperek, czosnek i nadal miksujemy. Gdy wszystko będzie dobrze zmiksowane dodajemy masło, a następnie bardzo powolutku oliwę i miksujemy aż masa będzie puszysta - doprawiamy.
Mąkę jaglaną i pszenną miksujemy z jajkami, olejem i wodą gazowaną na gładką masę, tak żeby nie było grudek. Stopniowo dolewamy mleko ciągle mieszając. Smażymy, smarujemy musem z bobu, układamy łososia i zwijamy.
Komentarze