Naleśniki jaglano-lniane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski, w której będziemy robić ciasto naleśnikowe , dodajemy kaszę jaglaną oraz kleik z siemienia lnianego, mieszamy razem . Do tak powstałej masy dodajemy jajko, mąkę, sol oraz gorącą wodę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą aby powstało gładkie ciasto naleśnikowe.
2.Patelnię rozgrzewamy, dodajemy niewielka ilość oleju i na bardzo gorący wlewamy ciasto naleśnikowe, smażymy je do momentu aż brzegi nalesnika zaczną odchodzić od ścianek patelni, wtedy naszego nalesnika przewracamy na drugi bok. Podczas smażenia ciasto naleśnikowe z kaszy jaglanej i kleiku z siemienia lnianego będzie się rozwarstwiać, jednak to nie zniszczy struktury ani idealnego okrągłego kształtu naleśnika. Usmażony naleśnik będzie przypominał wyglądem haftowana, okrągłą serwetkę :).
3.Naleśniki jaglano-lniane, po usmażeniu mają jasny, złocisty kolor,gdy je potrzymamy na patelni troszkę dłużej, ale nie tak długo żeby się przypaliły, zamienią się w chrupiące i smaczne wafelki. Takie jaglano-lniane naleśniki są doskonale z dżemem imbirowym albo pomarańczowym ale równie dobrze smakuj bez żadnych dodatków.
Z podanych składników możecie usmażyć około 10 naleśników.
Smacznego:)
Komentarze