Naleśniki ogórkowo – miętowe z ruskim nadzieniem

0 (0 ocen)

Naleśniki bardzo ładnie prezentują się na stole, a smakują jeszcze lepiej. Pomysł na ciekawy wizualnie posiłek, lekki i smaczny. Takie naleśniki to także sposób na niejadka, czy też efektowny poczęstunek dla gości.

Składniki:

  • Naleśniki:
    1 średni ogórek sałatkowy (220 g)
    3 ząbki czosnku
    1 łyżka posiekanej mięty
    2 małe jajka
    3 łyżki oliwy
    1 szklanka mleka
    1 niepełna szklanka mąki
    sól do smaku

    Nadzienie:
    250 g obranych, ugotowanych, gniecionych ziemniaków
    250 g twarogu półtłustego 4%
    1 duża biała cebula (150 g)
    2 łyżki masła
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Naleśniki ogórkowo – miętowe z ruskim nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Naleśniki ogórkowo – miętowe z ruskim nadzieniem 1. Ogórka zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej, obrany czosnek – na drobnych oczkach. Dodać miętę. Wbić jajka, wlać oliwę i mleko. Dokładnie wymieszać. Wsypać mąkę i ponownie wymieszać.
  • Naleśniki ogórkowo – miętowe z ruskim nadzieniem 2. Z przygotowanej masy (ciasto powinno mieć konsystencję maślanki) upiec na suchej rozgrzanej patelni 6 naleśników - …
  • Naleśniki ogórkowo – miętowe z ruskim nadzieniem 3. … na rumiano z obu stron.
  • Naleśniki ogórkowo – miętowe z ruskim nadzieniem 4. W garnku rozpuścić masło, dołożyć obraną i posiekaną cebulę – dusić 10 min. Rumianą cebulę dokładnie wymieszać z ziemniakami i twarogiem (całość można pognieść tłuczkiem do ziemniaków). Farsz doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Naleśniki ogórkowo – miętowe z ruskim nadzieniem 5. Na przygotowane naleśniki nałożyć porcje farszu i zwinąć w rulony. Podawać w całości lub pokrojone na mniejsze kawałki – roladki (jak na załączonych zdjęciach).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować