Naleśniki bardzo ładnie prezentują się na stole, a smakują jeszcze lepiej. Pomysł na ciekawy wizualnie posiłek, lekki i smaczny. Takie naleśniki to także sposób na niejadka, czy też efektowny poczęstunek dla gości.
Składniki:
Naleśniki:
1 średni ogórek sałatkowy (220 g)
3 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanej mięty
2 małe jajka
3 łyżki oliwy
1 szklanka mleka
1 niepełna szklanka mąki
sól do smaku
Nadzienie:
250 g obranych, ugotowanych, gniecionych ziemniaków
250 g twarogu półtłustego 4%
1 duża biała cebula (150 g)
2 łyżki masła
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Naleśniki ogórkowo – miętowe z ruskim nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórka zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej, obrany czosnek – na drobnych oczkach. Dodać miętę. Wbić jajka, wlać oliwę i mleko. Dokładnie wymieszać. Wsypać mąkę i ponownie wymieszać.
2.Z przygotowanej masy (ciasto powinno mieć konsystencję maślanki) upiec na suchej rozgrzanej patelni 6 naleśników - …
3.… na rumiano z obu stron.
4.W garnku rozpuścić masło, dołożyć obraną i posiekaną cebulę – dusić 10 min. Rumianą cebulę dokładnie wymieszać z ziemniakami i twarogiem (całość można pognieść tłuczkiem do ziemniaków). Farsz doprawić do smaku solą i pieprzem.
5.Na przygotowane naleśniki nałożyć porcje farszu i zwinąć w rulony. Podawać w całości lub pokrojone na mniejsze kawałki – roladki (jak na załączonych zdjęciach).
Komentarze