Naleśniki orkiszowe z owocami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 25 min

Takiego posiłku latem pragną wszystkie dzieici i dorośli ...O tej porze roku warto skorzystać z daru sezonowych owoców i przygotować słodki, sycący, bezmięsny obiad.

  • 25 min

Składniki:

  • ciasto naleśnikowe orkiszowe

    -mąka orkiszowa chlebowa : 2 szklanki
    -jajka (duże) : 2 sztuki
    -mleko 2% : 400 ml
    -ekstrakt wanilii : 2 łyżki (można zastąpić 4 łyżkami cukru wanilinowego)
    -sól : 0,5 łyżeczki
    -roztopione masło : 3 łyżki

    dodatki:

    -truskawki świeże : 300 g
    -czereśnie drylowane : 100 g
    -śmietana 12 % : 300 g
    -cukier puder : 4 łyżki

    do smażenia:
    -olej rzepakowy : 40 ml
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki orkiszowe z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta naleśnikowego zmiksować na gładkie ciasto. Odstawić na 5 minut.
  • 2. Truskawki umyć, usunąć szypułki. Owoce pokroić na plasterki. Czereśnie umyć, przekroić na pół.
  • 3. Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem. Na patelni rozgrzać olej ( tłuszcz wlewamy sukcesywnie - w trakcie smażenia).
  • 4. Na rozgrzanej patelni smażyć cienkie naleśniki. Na każdym naleśniku rozsmarować porcję śmietany, rozłożyć truskawki i czereśnie. Złożyć na pół. Można oprószyć cukrem pudrem.

Porady

Do naleśników można dodać zdrowych otrębów lub bakalii. Czereśnie można zastąpić malinami lub użyć samych truskawek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

KH_02-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować