Naleśniki uwielbiamy w każdej wersji i praktycznie z każdym nadzieniem.
40 min
Składniki:
100 g mąki orkiszowej razowej
130 g mąki kukurydzianej
2 jajka
50 g cukru
150 ml mleka
100 ml maślanki
50 ml oleju rzepakowego
ok. 150 ml gazowanej wody
Naleśniki orkiszowo-kukurydziane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W msce ubij jajka z cukrem, dodaj resztę składników - oprócz wody gazowanej. Odstaw miskę na 30 minut. Potem dodawaj wody gazowanej, ale tylko tyle by ciasto nie było za rzadkie. Naleśniki smaż na rozgrzanej, najlepiej teflonowej patelni. Ja smaruję patelnię odrobiną oleju (namaczam czubek kawałka ręcznika papierowego i przecieram patelnię) ale tylko raz - na początku smażenia. Przy następnym smażeniu już nie trzeba tego robić.
Komentarze