naleśniki na wodzie gazowanej i maślance

4.98 (163 ocen)

  • 30 min

Naleśniki zawsze robiłam na bazie mleka ale kiedyś teściowa pokazała mi taki przepis. Często z niego korzystam bo naleśniki wychodzą bardzo puszyste, miękkie i lekkie. Można je także zrobić bez dodatku cukru i wypełnić słonym nadzieniem. Polecam na kolację lub piątkowy obiad.

  • 30 min

Składniki:

  • na około 10 sztuk:
    2 jajka
    230 g mąki
    3/4 szklanki maślanki
    3/4 szklanki mleka
    1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej
    3 łyżki cukru
    50 ml oleju
    szczypta soli
    cukier puder z wanilią do posypania
Wystaw ocenę:

4.98 (163 ocen)

Zobacz również:

Desery Naleśniki

Naleśniki na wodzie gazowanej i maślance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka roztrzepać z maślanką. Dodać resztę składników i całość wymieszać dokładnie, żeby nie było grudek. Odstawić na kwadrans. Na patelni lub naleśnikarce upiec cienkie naleśniki i nadziać dowolnym farszem. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maślanka Woda

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować