Naleśniki śmietanowe z farszem brokułowo- serowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Mozna i tak.....

  • 30 min

Składniki:

  • ciasto :
    śmietana 12% 0.25 litra
    mąka 0.5 szklanki
    jajka 2 sztuki
    natka pietruszka posiekana 4 łyżki
    oliwa 1 łyżeczka
    ulubiona przyprawa np. zioła prowansalskie 0.5 łyżeczki

    farsz :
    brokuł świeży 1/3 sztuki
    ser żółty 6 plastrów

    pozostałe :
    olej do smażenia 1 łyżka
    natka pietruszki do dekoracji 3 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki śmietanowe z farszem brokułowo- serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brokuł myjemy, dzielimy na mniejsze części i gotujemy chwilkę we wrzątku. Ja wolę bardziej chrupiący, więc gotuję go krótko. Osączamy i lekko studzimy.

  • 2. Odzielamy żółtka od białek.

  • 3. Do miski wlewamy śmietanę, oliwę i żółtka. Miksujemy.

  • 4. Dodajemy mąkę, ulubioną przyprawę (np. zioła prowansalskie) i dalej miksujemy, aż ciasto osiągnie jednolitą konsystencję.

  • 5. Ubijamy pianę z białek i dodajemy ją do ciasta - należy delikatnie wmieszać łyżką (juz nie miksujemy). Dokładamy natkę pietruszki.

  • 6. Rozgrzewamy patelnię z olejem i od razu smażymy naleśniki, przy czym smażymy z jednej strony dłużej (do zrumienienia), przewracamy na drugą stronę i szybciutko nakładamy plaster żółtego sera oraz układamy kawałki brokuła. Jak ser się zacznie topić, składamy naleśnik na pól i jeszcze raz na pół. Posypujemy resztą pietruszki i spożywamy naleśniki ciepłe, które są troszke grubsze, niż tradycyjne naleśniki.


Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować