Naleśniki śmietanowe z farszem brokułowo- serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brokuł myjemy, dzielimy na mniejsze części i gotujemy chwilkę we wrzątku. Ja wolę bardziej chrupiący, więc gotuję go krótko. Osączamy i lekko studzimy.
2.Odzielamy żółtka od białek.
3.Do miski wlewamy śmietanę, oliwę i żółtka. Miksujemy.
4.Dodajemy mąkę, ulubioną przyprawę (np. zioła prowansalskie) i dalej miksujemy, aż ciasto osiągnie jednolitą konsystencję.
5.Ubijamy pianę z białek i dodajemy ją do ciasta - należy delikatnie wmieszać łyżką (juz nie miksujemy). Dokładamy natkę pietruszki.
6.Rozgrzewamy patelnię z olejem i od razu smażymy naleśniki, przy czym smażymy z jednej strony dłużej (do zrumienienia), przewracamy na drugą stronę i szybciutko nakładamy plaster żółtego sera oraz układamy kawałki brokuła. Jak ser się zacznie topić, składamy naleśnik na pól i jeszcze raz na pół. Posypujemy resztą pietruszki i spożywamy naleśniki ciepłe, które są troszke grubsze, niż tradycyjne naleśniki.
Komentarze