Pełnoziarniste naleśniki szpinakowe z wędzonym łososiem

0 (0 ocen)

Za wędzonym łososiem po prostu szaleję, jakbym mogła, jadłabym go na okrągło ;)Dziś proponuję danie, gdzie łosoś otulony został ogórkowo-koperkowym serkiem oraz puszystym szpinakowym naleśnikiem.

Składniki:

  • Naleśniki:
    -3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
    -szklanka wody lekko gazowanej
    -około 1/3 opakowania mrożonego szpinaku rozdrobnionego (całe opakowanie 450g)
    -2 duże jajka
    -sól, pieprz
    Farsz:
    -100g łososia wędzonego na zimno
    -serek naturalny do smarowania ( u mnie serek lekki z Piątnicy)
    -1/2 papryki surowej lub marynowanej
    -80-100g zielonego ogórka
    -łyżeczka posiekanego koperku
    -sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Pełnoziarniste naleśniki szpinakowe z wędzonym łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Naleśniki:
    Szpinak rozmrażamy. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie blendujemy. Jeśli ciasto jest za gęste, dodajemy wody, jeśli za rzadkie- mąki.
    Doprawiamy solą i pieprzem.
    Smażymy z obu stron. Studzimy.
  • 2. Farsz:
    Ogórka ścieramy na tarce o małych oczkach. Nadmiar wody odsączamy. Dodajemy serek i koperek. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
    Naleśniki smarujemy serkiem. Posypujemy pokrojoną w kostkę papryką.
    Na jednym brzegu naleśnika układamy kawałek łososia, boki naleśnika zwijamy do środka, a następnie zaczynając od brzegu, na którym umieściliśmy łososia, zwijamy naleśnik w rulonik. (Postępujemy tak jakbyśmy zawijali krokiety).
    Gotowe! ;)

Porady

Przygotowane wcześniej i schłodzone naleśniki można pokroić w 1-1,5cm paski, ponabijać na wykałaczki i ułożyć na talerzu. Będą świetną formą imprezowej przekąski.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować