Naleśniki po grecku

4.5 (192 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Za czasów studenckich chodziłam do knajpki Fanaberia i moim ulubionym daniem były właśnie naleśniki ze szpinakiem. Z tęsknoty za tamtymi czasami zrobiłam własną wersję tego dania.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Naleśniki
    4 jajka
    2 szklanki mąki
    1,5 szklanki mleka
    0,5 szklanki wody
    szczypta soli
    2 łyżki oleju

    Farsz
    2 piersi z kurczaka
    270 g sera feta lub sera sałatkowego słonego
    450 g szpinaku mrożonego
    2-3 łyżki oliwek zielonych
    3-4 ząbki czosnku
    1 łyżka masła
    2-3 łyżki oliwy
    przyprawy: sól, pieprz biały, oregano, bazylia

    Beszamel
    1 łyżka masła
    2 łyżki mąki
    2 szklanki mleka
    1 kostka sera żółtego
    przyprawy: sól, pieprz biały, gałka muszkatołowa

Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka wbić do miski, dodać szczyptę soli i chwilkę miksować. Do masy jajecznej dodawać na przemian mleko i mąkę miksując wszystko na wolnych obrotach. Gotową masę zostawić na 10-20 minut, aż lekko zgęstnieje. Po tym czasie dodać łyżkę oleju i wodę, zmiksować na wolnych obrotach lub wymieszać szpatułką. Teflonową patelnię lekko natłuścić olejem (dać kroplę oleju i rozsmarować ręcznikiem papierowym), rozgrzać. Ciasto naleśnikowe wlewać chochlą i rozlewać na całą szerokość patelni żeby naleśniki nie były za grube. Po jakimś czasie obrócić, tak żeby miały ładny złoty kolor. Oleju już więcej nie trzeba dodawać, bo jest on już w cieście naleśnikowym.
  • 2. Piersi z kurczaka umyć i pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miski lub głębokiego talerza, polać oliwą, przyprawić solą i pieprzem. Całość wymieszać, przełożyć na patelnię i przysmażyć. Kiedy mięso będzie gotowe, to posypać je lekko bazylią i oregano. Na osobnej patelni rozpuścić łyżkę masła, dodać odmrożony szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę soli, pieprz biały i smażyć do czasu, kiedy odparuje nadmiar wody ze szpinaku. Na koniec dodać pokruszony ser feta, pokrojone oliwki. Krótko smażyć, dodać pierś z kurczaka i wymieszać całość.
  • 3. Masło rozpuścić na wolnym ogniu, dodać mąkę i dobrze wymieszać. Na koniec mieszając wlać mleko, przyprawić szczyptą gałki muszkatołowej, solą i białym pieprzem. Zagotować mieszając od czasu do czasu. Ser zetrzeć na tarce. Trochę zostawić do posypania naleśników, a resztę wsypać do sosu i dobrze wymieszać.
  • 4. Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Żaroodporne naczynie wysmarować lekko masłem. Na naleśniki kłaść farsz i zawijać w rulon (jeżeli wolicie, to można składać jak krokiety). Kłaść w naczyniu jeden obok drugiego, polać sosem beszamelowym i posypać lekko serem. Naleśników jest sporo, więc jak nie zmieści się Wam jeden obok drugiego, to można też kłaść jeden na drugim (mi się nie skleiły, co jest głównie zasługą sosu beszamelowego). Nałożyć pokrywę i zapiekać 20-30 minut.

Porady

Zamiast sosu beszamelowego można naleśniki podać polane sosem czosnkowym. Wystarczy do tego mały jogurt, zgnieciony ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować