Naleśniki po rusku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz:
Ziemniaki obrać, ugotować i razem z serem przecisnąć przez prasę do ziemniaków. Słoninę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć razem do zezłocenia się cebuli. Dodać do ziemniaków z serem. Doprawić solą, pieprzem i przyprawą do ziemniaków. Dobrze wymieszać.
2.Sos pieczarkowy:
Na maśle podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać pieczarki pokrojone w plasterki i dusić do czasu aż pieczarki puszczą wodę. Dodać wodę, kostkę rosołową i chwilę pogotować. Śmietanę wymieszać z mąką i zagęścić sos.
3.Wykonanie:
Naleśniki posmarować farszem
4.i składać w trójkąty.
5.Gotowe naleśniki, podawać polane sosem pieczarkowym i posypane natką pietruszki.
Porady
Zimne naleśniki można podsmażyć na margarynie i polać sosem (osobiście wolę takie).
Komentarze