naleśniki razowe z tuńczykowym paprykarzem

0 (0 ocen)

Pyszne i pożywne naleśniki z domowym paprykarzem.

Składniki:

  • naleśniki:
    szklanka mąki razowej
    4 jajka
    sól
    woda
    szklanka mleka
    pół szklanki wody gazowanej
    garść pokrzywy - opcjonalnie
    łyżka stopionego masła

    paprykarz:
    3 marchewki
    korzeń pietruszki
    połowa selera
    kilka suszonych pomidorów + 2-3 łyżki oleju spod pomidorów
    puszka tuńczyka w oleju (170g)
    400 g pomidorów z puszki
    łyżka masła
    pęczek natki pietruszki
    pęczek cebuli dymki ze szczypiorkiem
    sól
    pieprz
    ostra i słodka papryka
    200 g owsianej kaszy pęczak
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki razowe z tuńczykowym paprykarzem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy z solą , dodajemy, jajka, posiekaną pokrzywę oraz wodę i połowę mleka. Przygotowujemy gęste ciasto, ciągle ubijając dodajemy resztę mleka. Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło. Pozostawiamy na 30 - 40 minut aby mąka napęczniała i ciasto zgęstniało.
  • smażenie naleśnika 2. Patelnię lekko natłuszczamy. Ja posmarowałam klarowanym masłem. Rozgrzewamy. Smażymy naleśniki. Naleśniki smażymy minutę lub trochę dłużej w zależności jak gruba jest warstwa ciasta. Z drugiej strony smażymy bardzo krótko.
  • 3. Po usmażeniu naleśniki zsuwamy z patelni na ogrzany talerz, układamy stos jeden na drugim. Aby zachowały temperaturę przykrywamy drugim talerzem.
  • 4. Pęczak gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, około 30 minut.
  • paprykarz 5. Drobno starte warzywa dusimy około 5 minut na maśle. Dodajemy pokrojone suszone pomidory z olejem i pomidory z puszki oraz tuńczyka razem z olejem. Dusimy około 15 minut pod przykryciem. Dodajemy ugotowaną kaszę, posypujemy natką i cebulką ze szczypiorkiem. Mieszamy doprawiamy do smaku przyprawami.
  • zawijamy naleśniki 6. Na naleśniki kładziemy farsz i zawijamy. Podajemy od razu po przygotowaniu na gorąco.

Porady

Jeśli od razu nie zjemy wszystkich naleśników możemy później odgrzać je na patelni lub zapiec z serem żółtym w piekarniku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować