Naleśniki razowe z tuńczykowym paprykarzem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy z solą , dodajemy, jajka, posiekaną pokrzywę oraz wodę i połowę mleka. Przygotowujemy gęste ciasto, ciągle ubijając dodajemy resztę mleka. Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło. Pozostawiamy na 30 - 40 minut aby mąka napęczniała i ciasto zgęstniało.
2.Patelnię lekko natłuszczamy. Ja posmarowałam klarowanym masłem. Rozgrzewamy. Smażymy naleśniki. Naleśniki smażymy minutę lub trochę dłużej w zależności jak gruba jest warstwa ciasta. Z drugiej strony smażymy bardzo krótko.
3.Po usmażeniu naleśniki zsuwamy z patelni na ogrzany talerz, układamy stos jeden na drugim. Aby zachowały temperaturę przykrywamy drugim talerzem.
4.Pęczak gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, około 30 minut.
5.Drobno starte warzywa dusimy około 5 minut na maśle. Dodajemy pokrojone suszone pomidory z olejem i pomidory z puszki oraz tuńczyka razem z olejem. Dusimy około 15 minut pod przykryciem. Dodajemy ugotowaną kaszę, posypujemy natką i cebulką ze szczypiorkiem. Mieszamy doprawiamy do smaku przyprawami.
6.Na naleśniki kładziemy farsz i zawijamy. Podajemy od razu po przygotowaniu na gorąco.
Porady
Jeśli od razu nie zjemy wszystkich naleśników możemy później odgrzać je na patelni lub zapiec z serem żółtym w piekarniku.
Komentarze