Naleśniki tradycyjne z serem lub jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.wszystkie składniki na ciasto włożyć do wysokiej misy lub garnka i mikserem zmiksować aż nie będzie żadnej grudki mąki. ciasto powinno wyjść nie za gęste ale i nie całkiem rzadkie, dużo zależy od mąki wiec w razie potrzeby można dodać jej więcej , lub jeśli wyszło za gęste dodać odrobinę wody.
patelnie rozgrzewamy dobrze na ogniu i natłuszczamy albo kawałkiem słoniny albo odrobiną oleju a jego nadmiar usuwamy. natłuszczamy tylko za pierwszy raz bo olej zawarty w cieście sam sobie radzi.
na gorącą patelnię lejemy ciasto i równomiernie rozprowadzamy po powierzchni. z każdej strony smażymy na złoty kolor.
przekładamy w zasadzie czym lubimy.
ja jabłkami
mąż serem,
a Wy?
Porady
jak zrobicie za dużo to nie martwcie się bo odsmażane na maśle wcale nie są gorsze a powiedziałabym że lepsze
Komentarze