Naleśniki w sosie karmelowo- jabłkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko wlewamy do miski. Dokładamy do niego pozostałe składniki i dokładnie miksujemy ciasto. Patelnie rozgrzewamy. Na przygotowana wylewamy porcjami ciasto smażąc naleśniki z obu stron do zrumienienia.
Gotowe naleśniki składamy w trójkąty i porcjujemy po 3 na talerze. Polewamy sosem i podajemy.
2.Cukier puder umieszczamy na patelni podgrzewamy by się rozpuścił. Cały czas mieszamy.
3.Gdy będzie już płynny, a jego kolor będzie brunatny dodajemy powoli śmietankę. Najlepiej rozpuszczony cukier zdjąć z ognia i po 1 łyżce dodawać śmietankę, cały czas mieszając ( w przeciwnym razie cukier może się zbrylić).
4.Połączone składniki ponownie stawiamy na ogniu, dodajemy cynamon i chwilkę razem podgrzewamy, by sos nabrał pożądanej konsystencji (lekko lejącej).
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Pokrojone dodajemy do sosu. Mieszamy.
Sosem polewamy naleśniki. Dekorujemy melisa i podajemy na ciepło.
Komentarze