Naleśniki z twarogiem i rodzynkami

4.5 (180 ocen)

  • 60 min

Naleśniki z tego ciasta są bardzo delikatne i elastyczne. Doskonałe na krokiety, sakiewki itp. U mnie dziś wersja z twarogiem na słodko. Najlepsze podsmażone na maśle. Są chrupiące z zewnątrz i lekko ciągnące w środku. Świetne na podwieczorek i nie tylko.

  • 60 min

Składniki:



  • SKŁADNIKI:(12-16 sztuk o średnicy 24 cm ; czas przygotowania ok. 60 minut)
    Ciasto:

    0,5 l mleka
    1 szklanka mąki
    1 żółtko
    1 jajko
    szczypta soli
    1/4 łyżeczki sody
    2 łyżki cukru
    2 łyżki oleju

    Farsz serowy

    750 g twarogu(półtłusty)
    1-2 jajka
    4 łyżki cukru
    cukier waniliowy
    garść rodzynek
    szczypta soli

    Dodatkowo:


    olej do smarowania patelni oraz 1/4 kostki masła do przysmażenia naleśników







Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Desery Naleśniki

Naleśniki z twarogiem i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-2bm4n6d 1. Przygotować farsz twarogowy tj
    . do miseczki włożyć biały ser i dokładnie rozgnieść widelcem. Wsypać cukier, cukier waniliowy i sól oraz dodać jedno jajko. Wszystko dokładnie ze sobą połączyć. Na koniec wsypać garść rodzynek. Gdyby ser był bardzo sypki dodać jeszcze jedno jajko lub łyżkę śmietany. Odstawić.
  • image-12evghv 2. Ciasto na naleśniki:
    Do średniego, wysokiego rondelka wlać mleko i pozostałe składniki. Wszystko dokładnie zmiksować. Ciasto powinno być dość rzadkie.
    Patelnię (o średnicy 24 cm) rozgrzać i posmarować olejem lub kawałkiem słoninki. Wlać łyżką wazową ciasto i przechylając patelnię, równomiernie rozprowadzić.
    Smażyć na średnim ogniu, na złoty kolor. Gdyby ciasto było zbyt rzadkie dodać trochę mąki. ( przeważnie ciasto naleśnikowe robi się na oko ; po usmażeniu pierwszego naleśnika widać czy ciasto jest odpowiednie. Połowę naleśnika posmarować łyżką (lub dwie) przygotowanego twarogu. Przykryć nieposmarowaną częścią naleśnika i złożyć w ćwiartkę (powstanie trójkąt).
  • image-059u7cy 3.
    Przysmażenie naleśników.
    Na tej samej patelni rozpuścić łyżeczkę masła. Ułożyć cztery ćwiartki i podsmażyć z obu stron na złoty kolor.
    Podawać jeszcze gorące .
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować