Pożywne śniadanie, pyszny deser, a może obiad na słodko? :) Naleśniki z orzeźwiającym twarogiem miętowym i sezonowymi owocami sprawdzą się idealnie w każdej z tych wersji.
40 min
Dla 7 osób
Składniki:
WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 30 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 7-9
Składniki na naleśniki:
około 2 i 1/4 szklanki mąki,
750 ml mleka,
2 jajka,
6 łyżek cukru,
szczypta soli,
2 łyżki oliwy.
Składniki na twaróg miętowy:
1 kg sera twarogowego (jak na sernik),
duży pęczek mięty (u mnie z całej doniczki),
około 800 g borówek,
5 łyżek cukru trzcinowego (możecie zastąpić zwykłym w mniejszej ilości).
Dodatkowo (opcjonalnie):
cukier puder,
kilka borówek do dekoracji.
Naleśniki z twarogiem, świeżą miętą i borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki ciasta łączę, smażę naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Studzę.
Ser dokładnie miksuję z miętą, dodaję cukier i borówki, mieszam do momentu, aż składniki dobrze się połączą.
Naleśniki na jednej połówce smaruję przygotowaną masą, zwijam w ćwiartki.
Całość posypuję cukrem pudrem i dekoruję borówkami.
Komentarze