Naleśniki z brokułami

0 (0 ocen)

  • 30 min

...

  • 30 min

Składniki:

  • 500 g brokułów
    sól ,pieprz biały
    cebula
    100 g pieczarek
    10 pomidorków koktajlowych
    2 łyżki oleju
    3/4 szklanki śmietany 12%
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    2 jajka
    300ml mleka
    100 g mąki
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    40 g masła
    4 łyżki nasion słonecznika
    4 łyżki mrożonego groszku
    3 łyżki chudego twarożku

Naleśniki z brokułami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brokuł umyłem ,oczyściłem i podzieliłem na małe różyczki. Blanszowałem na lekko osolonym wrzątku ok. 8 min. Cebulę obrałem ,pokroiłem w kostkę. Pieczarki oczyściłem ,przekroiłem na 4. Pomidorki umyłem ,pokroiłem na pół. Brokuły osączyłem ,zachowując wywar (1/2 szklanki). Cebulę i pieczarki smażyłem na oleju 5 min. Dodałem brokuły ,groszek ,podlałem wywarem ,zagotowałem. Śmietanę wymieszałem z mąką ,dodałem do warzyw ,ponownie zagotowałem. Przyprawiłem do smaku solą i pieprzem.
    Naleśniki:
    Jajka wymieszałem z mlekiem i serem. Stopniowo dodawałem mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Na patelni rozgrzałem tłuszcz ,smażyłem naleśniki. Ciasto wylałem na patelnię i posypałem słonecznikiem ,smażyłem na złoto z obu stron. Przygotowane naleśniki wyłożyłem farszem. Podałem bezpośrednio po przygotowaniu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy