Jedzmy rybę w każdej postaci, nawet jeśli to tylko tuńczyk z puszki. Kompozycja z brokułem, żółtym serem i czarnymi oliwkami świetnie współgra ze swieżym, czosnkowym sosem jogurtowym.
Składniki:
szklanka mleka
pół szklanki gazowanej wody mineralnej
szklanka mąki
2 jajka
szczypta soli
2 łyżki oliwy z oliwek
puszka tuńczyka w kawałkach
100 gram czarnych oliwek
150 gram startego sera żółtego
różyczki z 1 brokuła
mały jogurt naturalny
sól, pieprz, suszona bazylia, mały ząbek czosnku
Naleśniki z brokułami i tuńczykiem w sosie czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ubijamy 1 jajko i 1 białko ze szczyptą soli. Dodajemy naprzemiennie mleko wymieszane z wodą i oliwą oraz mąkę, aby jak najbardziej napowietrzyć ciasto. Odstawiamy na 10-30 minut do lodówki. Smażymy na suchej patelni.
2.Gotujemy różyczki brokuła i kroimy w plastry. Układamy na środku naleśnika brokuła, na nim pokrojone w plastry oliwki, porcję tuńczyka i żółtego sera. Zawijamy jak w paczuszkę i zapiekamy na suchej patelni po ok. 5 minut z każdej strony aby ser się rozpuścił.
3.Jogurt mieszamy, z solą, pieprzem i przecieśniętym ząbkiem czosnku. Polewamy sosem gorące naleśniki.
Komentarze