Naleśniki z brokułami i tuńczykiem w sosie czosnkowym

0 (0 ocen)

Jedzmy rybę w każdej postaci, nawet jeśli to tylko tuńczyk z puszki. Kompozycja z brokułem, żółtym serem i czarnymi oliwkami świetnie współgra ze swieżym, czosnkowym sosem jogurtowym.

Składniki:

  • szklanka mleka
    pół szklanki gazowanej wody mineralnej
    szklanka mąki
    2 jajka
    szczypta soli
    2 łyżki oliwy z oliwek
    puszka tuńczyka w kawałkach
    100 gram czarnych oliwek
    150 gram startego sera żółtego
    różyczki z 1 brokuła
    mały jogurt naturalny
    sól, pieprz, suszona bazylia, mały ząbek czosnku

Naleśniki z brokułami i tuńczykiem w sosie czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ubijamy 1 jajko i 1 białko ze szczyptą soli. Dodajemy naprzemiennie mleko wymieszane z wodą i oliwą oraz mąkę, aby jak najbardziej napowietrzyć ciasto. Odstawiamy na 10-30 minut do lodówki. Smażymy na suchej patelni.
  • 2. Gotujemy różyczki brokuła i kroimy w plastry. Układamy na środku naleśnika brokuła, na nim pokrojone w plastry oliwki, porcję tuńczyka i żółtego sera. Zawijamy jak w paczuszkę i zapiekamy na suchej patelni po ok. 5 minut z każdej strony aby ser się rozpuścił.
  • 3. Jogurt mieszamy, z solą, pieprzem i przecieśniętym ząbkiem czosnku. Polewamy sosem gorące naleśniki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy