Naleśniki z brokułami i mortadelą

4.5 (178 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Chciałam trochę urozmaicić tradycyjne naleśniki. Delikatny farsz brokułowy okazał się strzałem w dziesiątkę.

Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe:
    30 dag mąki
    ok. 1,5 szkl. mleka
    2 jajka

    Farsz:
    50 dag brokułów
    35 dag pieczarek
    cebula
    łyżka śmietany
    10 dag mortadeli
    pieprz

    Oraz:
    sól
    oliwa
    10 dag żółtego sera
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki z brokułami i mortadelą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Naleśniki z brokułami i mortadelą 1. Brokuły myjemy, dzielimy na różyczki. Gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i rozgniatamy. Mieszamy ze śmietaną.
  • 2. Z mortadeli usuwamy osłonkę. Pieczarki oczyszczamy. Cebulę obieramy. Przygotowane składniki kroimy w kostkę. Smażymy na oliwie i doprawiamy. Połowę mieszamy z brokułami.
  • 3. Składniki na naleśniki mieszamy, solimy. Na rozgrzanej oliwie smażymy średniej grubości naleśniki.
  • 4. Na naleśniki nakładamy porcje farszu, zwijamy w rulony lub składamy w koperty. Na wierzch nakładamy resztę pieczarek, cebuli i mortadeli. Posypujemy startym serem

Porady

● Naleśniki będą pulchniejsze, jeśli do ciasta dodamy 1/2 szkl. gazowanej wody mineralnej lub piwa. Wlewamy wtedy odpowiednio mniej mleka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_01-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować