To propozycja dla miłośników naleśników oraz brokułu. W trakcie obsmażania ser w środku rozpuszcza się. To sprawia, że naleśniki dodatkowo pysznie smakują. Do przygotowania dania można użyć mrożonego brokułu.
Składniki:
Składniki na 7-8 naleśników:
- 1 szklanka mąki,
- 1/3 łyżeczki soli,
- 2 szklanki mleka,
- 2 małe jajka,
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- Olej do smażenia
- Mąka, jajko i bułka tarta do panierki
Nadzienie:
• 1 duży brokuł lub dwa mniejsze,
• 10 dag sera żółtego,
• Sól, pieprz do smaku,
• 1 łyżka śmietany,
Naleśniki z brokułem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, tak by powstało jednolite ciasto naleśnikowe, bez grudek.
Patelnię rozgrzewamy i smażymy naleśniki rumieniąc ciasto z obu stron.
Na usmażone naleśniki nakładamy farsz ( około 2 łyżki ) i zwijamy jak na krokiety.
2.Brokuł gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy go, przekładamy do miski.
Dokładamy do niego ser starty na grubych oczkach oraz śmietanę. Całość delikatnie miksujemy i doprawiamy do smaku.
Farszem smarujemy naleśniki.
Komentarze