Naleśniki z brokułem

4.5 (191 ocen)

To propozycja dla miłośników naleśników oraz brokułu. W trakcie obsmażania ser w środku rozpuszcza się. To sprawia, że naleśniki dodatkowo pysznie smakują. Do przygotowania dania można użyć mrożonego brokułu.

Składniki:

  • Składniki na 7-8 naleśników:
    - 1 szklanka mąki,
    - 1/3 łyżeczki soli,
    - 2 szklanki mleka,
    - 2 małe jajka,
    - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    - Olej do smażenia

    - Mąka, jajko i bułka tarta do panierki
    Nadzienie:
    • 1 duży brokuł lub dwa mniejsze,
    • 10 dag sera żółtego,
    • Sól, pieprz do smaku,
    • 1 łyżka śmietany,

    Dodatkowo: około 20 dag boczku
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki z brokułem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, tak by powstało jednolite ciasto naleśnikowe, bez grudek.
    Patelnię rozgrzewamy i smażymy naleśniki rumieniąc ciasto z obu stron.
    Na usmażone naleśniki nakładamy farsz ( około 2 łyżki ) i zwijamy jak na krokiety.
  • 2. Brokuł gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy go, przekładamy do miski.
    Dokładamy do niego ser starty na grubych oczkach oraz śmietanę. Całość delikatnie miksujemy i doprawiamy do smaku.
    Farszem smarujemy naleśniki.


    Gotowe naleśniki obsmażamy delikatnie na patelni.
    Naleśniki podajemy posypane smażonymi kawałkami boczku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Brokuły

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować