Naleśniki z cukinią i pieczarkami zapiekane z serem

4.5 (184 ocen)

  • 40 min

Naleśniki nie zawsze muszą być na słodko, czy jako mięsne krokiety, wystarczy dobry pomysł i chęci by w kilka chwil z prostych składników, przygotować smaczne i bezmięsne danie, te zapiekane pod serem z pieczarkami i cukinią to świetny pomysł zarówno na obiad jak i późniejszy posiłek.

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe na około 10 sztuk
    2 jajka
    13 dag mąki tortowej
    Szczypta soli
    1 łyżeczka oleju rzepakowego
    330 ml mleka 2%
    100 ml śmietany kremówki lub słodkiej 18%
    Olej rzepakowy do smażenia

    Nadzienie:
    30 dag świeżych pieczarek
    1 cukinia
    2 cebule dymki ze szczypiorem
    ½ pora
    1 łyżka klarowanego masła
    15 dag ostrego żółtego sera np. cheddar
    Sól morska do smaku
    Pieprz świeżo mielony do smaku
    Wiórki zimnego masła
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki Naleśniki zapiekane Ser

Naleśniki z cukinią i pieczarkami zapiekane z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0wa43y0 1. Jajka zmiksować krótko, dodać szczyptę soli, wlewać mleko na przemian wsypywać mąkę , wlać kremówkę oraz łyżeczkę oleju, zmiksować do otrzymania gładkiego ciasta. Odstawić na 40 minut w temp pokojowej .
  • image-1hrt024 2. Patelnię posmarować odrobiną oleju rozgrzać, nalewać cienką warstwę ciasta i smażyć z obu stron na średnim ogniu , przełożyć na talerz.
  • image-0w71y86 3. Na patelni rozgrzać klarowane masło, dodać umyte i pokrojone na plasterki pieczarki, po chwili dodać pokrojony por, dymkę –bez szczypioru oraz cukinię-nie obierać ze skórki. Chwilę dusić aż warzywa zmiękną około 5 -7 minut , zestawić z ognia, doprawić do smaku solą oraz pieprzem, do ciepłych warzyw dodać połowę startego żółtego sera, wymieszać.
  • image-1srbkd3 4. Farsz rozłożyć na naleśnikach zawijać w trójkąty, ułożyć w formie do zapiekania, wcześniej wysmarowanej delikatnie masełkiem, posypać resztą startego sera , posypać wiórkami masła, włożyć naczynie do nagrzanego piekarnika zapiekać 10 minut-do momentu rozpuszczenia sera. Podawać od razu posypane szczypiorem z dymki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Por Ser żółty Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować