Naleśniki z dżemem marchewkowym

5 (149 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Propozycja na delikatne, puszyste i bardzo smakowite naleśniki z aromatycznym, pachnącym pomarańczą dżemem marchewkowym. Serdecznie polecam przygotowanie ciasta naleśnikowego z podanych proporcji - dla mnie takie naleśniki są najlepsze :D

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • CIASTO NALEŚNIKOWE:
    - 2 szklanki mąki pszennej
    - 2 szklanki mleka
    - 1 szklanka wody mineralnej
    - 2 jajka
    - 2 łyżki oleju rzepakowego
    - szczypta soli
    - 1,5 łyżeczki cukru brzozowego
    DODATKI:
    - dżem marchewkowy lub inny
Wystaw ocenę:

5 (149 ocen)

Naleśniki z dżemem marchewkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy 2 jajka, dodajemy 2 łyżki oleju rzepakowego, cukier brzozowy (ksylitol) i sól do smaku.
  • 2 2. Następnie dolewamy mleko* oraz wodę mineralną i dokładnie miksujemy dla dobrego napowietrzenia ciasta.

    Tak powstałe ciasto odstawiamy na około 15 minut.

    *polecam mleko bez laktozy, gdyż nadaje naleśnikom słodki i niesamowity smak.
  • 3 3. Po tym czasie mieszamy nasze ciasto naleśnikowe i wylewamy jego porcje na patelnię. Smażymy z obu stron na delikatnie złoty kolor.

    * Przed pierwszą partią smażenia smarujemy delikatnie patelnię olejem (np. za pomocą ręcznika papierowego).
  • 4 4. Usmażone naleśniki smarujemy dżemem (ilość wedle upodobań), zawijamy i gotowe! Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka kurze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować