Naleśniki z jabłkami

5 (179 ocen)

Pyszne naleśniki z krążkami jabłkowymi w polewie miodowo-cytrynowej. Dzieciaki je uwielbiają!

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
    2 jajka
    2 szklanki mleka
    2 łyżki oliwy
    3 jabłka (antonówki lub renety)
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżki soku z cytryny
    1 łyżka płynnego miodu
    masło i oliwa do smażenia
    cukier puder do posypania




Wystaw ocenę:

5 (179 ocen)

Zobacz również:

Desery Naleśniki

Naleśniki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj ciasto: do głębokiej miski wsyp przez sito mąkę, dodaj szklankę mleka, roztrzepane całe jajka, sól i oliwę. Ucieraj ciasto drewnianą łyżką, aż składniki dokładnie się połączą. Dodaj małymi partiami pozostałe mleko ( gdy trzeba dodaj nieco więcej mleka lub mąki niż w przepisie). Dobrze wyrobione ciasto odstaw na min.godzinę w chłodne miejsce.
  • 2. Z umytych, obranych ze skórek jabłek usuń gniazda nasienne i pokrój w krążki, najcieniej jak się da. Ułóż je na talerzu, przesyp cukrem pudrem, polej sokiem z cytryny wymieszanej z miodem. Przykryj i odstaw na min. godzinę w chłodne miejsce.
  • 3. Na dużej patelni i dobrze rozgrzanym tłuszczu rozlej niewielką ilość ciasta formując naleśniki. Na każdy nałóż 4 krążki jabłek. Gdy spodnia strona naleśnika dobrze się zrumieni, przełóż na drugą stronę i dosmaż. Naleśniki najlepiej smakują prosto z patelni, posypane cukrem pudrem.

Porady

* jeśli chcemy uzyskać bardziej słodkie naleśniki, dodajemy jeszcze cukier do ciasta * krążek jabłka musi przykleić się do ciasta, w tym celu kładziemy go na jeszcze surowe ciasto na patelni lub delikatnie smarujemy odrobiną ciasta przed położeniem go

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować