Naleśniki z rabarbarem i jabłkami, polane obłędnie słodką krówką – idealnie rozwiązanie dla łasuchów .
50 min
Składniki:
(1). Składniki na 12 naleśników:
370 ml. wody gazowanej
120 g. mąki z cieciorki
90 g. mąki z tapioki
70 g. mąki ryżowej
30 g. mąki jaglanej
3 jajka
1 łyżka oleju kokosowego
szczypta soli
1 łyżka ksylitolu
Naleśniki z jabłkami i rabarbarem (bez glutenu, mleka, cukru) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.(1). Naleśniki:
Składniki mokre i suche wkładamy do miski i miksujemy na jednolita, rzadka masę. Odstawiamy na ok. 30 minut. Smażymy na suchej patelni.
(2). Nadzienie:
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w duża kostkę. Rabarbar myjemy i kroimy na ok. 2 cm. kawałki.
Białe wino wlewamy do garnka, podgrzewamy, dodajemy jabłka i rabarbar. Dusimy aż jabłka i rabarbar zaczną się rozpadać. Pod koniec dodajemy miód i płatki migdałów.
(3). Naleśniki smarujemy nadzieniem i zwijamy w rożek. Opcjonalnie na wierzchu posypujemy cukrem pudrem lub toffi. U mnie wersja „na bogato” – polane rozpuszczoną krówką z dodatkiem odrobiny śmietany kremówki :)
Komentarze