Naleśniki z kremem czekoladowym

4.5 (157 ocen)

  • 30 min

Zawsze robiłam tradycyjne naleśniki z serem lub dżemem. Te naleśniki pokazała mi moja ciocia podczas spędzonych u niej wakacji. Są pyszne!

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe:
    • mleko - 2 szklanki
    • mąka pszenna - 1 szklanka
    • cukier - 0,5 szklanki
    • jajo - 1 sztuka
    • olejek migdałowy - kilka kropel
    • olej - do smażenia

    Krem czekoladowy:
    • krem czekoladowy - 1 opakowanie
    • mąka pszenna - 1 łyżka
    • mleko - 0,5 litra
    • cukier - 3 łyżki
    • śnieżka w proszku - 1 opakowanie
    • śmietana 30% - 200 ml
    • masło - 0,5 kostki
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Desery Naleśniki

Naleśniki z kremem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko mieszamy z olejkiem migdałowym i wlewamy do wysokiego naczynia. Wsypujemy mąkę pszenną, cukier i wbijamy jajko. Zarabiamy ciasto naleśnikowe. Rozgrzewamy na patelni olej i smażymy naleśniki z obu stron.
  • 2. Z mleka odlewamy szklankę, mieszamy z proszkiem budyniowym, cukrem i mąką pszenną. Pozostałe mleko zagotowujemy, wlewamy zawiesinę budyniową i gotujemy do gęstości budyń.
  • 3. Do gorącego budyniu dajemy masło i miksujemy. Zostawiamy do wystygnięcia.
  • 4. Śmietanę ubijamy ze śnieżką na sztywno. Dodajemy śmietanę do kremu budyniowego i mieszamy.
  • 5. Smarujemy kremem naleśniki i zawijamy w rulon. Gotowe!

Porady

1. Podczas gotowania budyniu musimy stale mieszać by się nie przypalił. 2. Jeżeli naleśniki będą rozwalały się przy smażeniu, do ciasta możemy dodać łyżkę mąki ziemniaczanej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować