Naleśniki z kremem budyniowym i malinami mrożonymi

4.5 (193 ocen)

  • 40 min

Naleśniki z kremem budyniowym i sosem z malin, zapewniam że znikają szybciej niż nadążam smażyć. Maliny mrożone zimą przypomną nam lato i jego smaki.

  • 40 min

Składniki:

  • ciasto:
    1,5 szklanki mąki pszennej
    1,5 szklanki mleka
    1 łyżka masła
    2 jajka
    3 łyżki wody gazowanej
    sól

    nadzienie:
    1 budyń śmietankowy
    2 szklanki mleka
    1 łyżka maki ziemniaczanej płaska
    1 łyżka mąki pszennej płaska
    2 łyżki cukru
    1,5 szklanki śmietany 30 %

    sos malinowy:
    1 szklanka malin
    1 łyżka galaretki malinowej
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Desery Naleśniki

Naleśniki z kremem budyniowym i malinami mrożonymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • maślane ciasto naleśnikowe 1. Masło rozpuszczam w rondelku i studzę. Do wysokiego pojemnika przesypuję mąkę, dodaje, jaja, sól, masło, mleko. Całość miksuje blenderem. Wstawiam ciasto do lodówki na 30 minut.




  • naleśniki usmażone 2. Naleśniki smażę na odrobinie oleju.
  • sos malinowy 3. Maliny miksuję blenderem. Przecieram przez sito. Sok przelewam do garnka, dodaję galaretkę i podgrzewam aż galaretka się rozpuści. Wstawiam do lodówki aż zacznie tężeć.
  • budyń ugotowany 4. Budyń, mąki przesypuję do miseczek, dodaję cukier i wlewam 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka zagotowuję.Do gotującego się wlewam mieszankę z budyniem. Gotuję aż zrobi się gęsty. Budyń studzę przykryty. Nie wytworzy się wtedy kożuch. Zimny miksuję, łatwiej się wtedy połączy ze śmietaną.
    Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno, dodaję budyń i chwilę jeszcze miksuję. Naleśniki podaje z kremem , polewam sosem i dekoruję malinami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Maliny Mrożonki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mrożenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować