Naleśniki z kurczakiem i szpinakiem pod beszamelem

4.5 (167 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Wyjątkowe połączenie naleśników ze szpinakiem i kurczakiem :)

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • na ciasto naleśnikowe:
    •2 jajka,
    •1 szklanka mąki,
    •2/3 szklanki mleka,
    • 1/3 szklanki wody gazowanej,
    • 1 łyżka oleju,
    • szczypta soli,
    na farsz:
    • 1 duży filet z kurczaka,
    • 2-3 ząbki czosnku,
    • ok. 40 dag szpinaku,
    • 1 łyżka śmietany,
    • sól, pieprz, ostra papryka do smaku,
    sos beszamelowy:
    • 3 szklanki mleka,
    • 3 łyżek masła,
    • 3 łyżek mąki,
    • Sól, pieprz, ostra papryka do smaku.
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki z kurczakiem i szpinakiem pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw przygotowujemy naleśniki. Oddzielamy żółtka od białek. Wszystkie składniki łączymy razem tylko białka ubijamy osobno i dodajemy do masy, delikatnie mieszamy. Usmażyć na patelni naleśniki. Z podanej ilości mi wychodzi ok. 6-8 naleśników.
  • 2. Fileta kroimy w paski, przyprawiamy solą, ostrą papryką, curry i 2 ząbkami czosnku (zgniecionymi przez praskę lub drobno posiekanymi). Odstawiamy do lodówki, najlepiej na kilka godzin.
    Fileta smażymy na oliwie z oliwek. Należy uważać, żeby nie smażyć zbyt długo, inaczej kurczak będzie zbyt suchy i twardy
  • 3. Jeśli mamy świeży szpinak to dokładnie go myjemy,odcinamy ogonki i kroimy.
    Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucamy ziarenka zgniecionego czosnku(zgniatamy nożem) tak aby oddały swój aromat ale nie spaliły się. Następnie wyciągamy czosnek, wrzucamy szpinak, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dusimy około 15 min aż woda wyparuje.
    Wyciągnięty czosnek drobno siekamy i dodajemy do szpinaku. Do szpinaku dodajemy śmietanę cały czas mieszając. Tak przygotowany szpinak dusimy jeszcze pod przykryciem przez ok 2-3 minuty.
  • 4. Przygotowujemy beszamel: w garnku z grubym dnem podgrzewamy masło z mąką przez, aż nabierze złocistego koloru(około 2-3 minuty), a następnie dodajemy mleko, energicznie mieszając trzepaczką, żeby nie zrobiły nam się grudki i przyprawiamy. Gotujemy na małym ogniu mieszając aż zgęstnieje. Według gustu możesz dodać czosnek, ser, gałkę i inne przyprawy.
  • 5. Na naleśniki nakładamy przygotowany sos, farsz i fileta, zawijamy.
  • 6. Dno blachy lub naczynia żaroodpornego smarujemy oliwą i układamy naleśniki, polewamy pozostałym sosem.
    Zapiekamy w piekarniku przez ok. 15-20 min w temperaturze 170°C .
    Smacznego! :-)

Porady

Naleśniki są dosyć elastyczną potrawą, dlatego bardziej od ścisłego trzymania się proporcji składników powinniśmy zwracać uwagę na konsystencję naszego ciasta naleśnikowego. Musimy też pamiętać, że potrzebujemy czegoś aby dobrze wymieszać ciasto, najlepiej miksera.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować