Naleśniki z mąki ryżowej

4.51 (198 ocen)

  • 20 min

Ta forma naleśników jest idealna dla osób nietolerujących GLUTENU, gdyż mąka ryżowa takowego składnika nie posiada. Ciasto z mąki ryżowej jest niezwykle aksamitne. Trudniej się je zawija po usmażeniu, gdyż powstały naleśnik jest nieco łamliwy. Mimo wszystko uważam, że naleśniki są warte spróbowania.

  • 20 min

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki ryżowej
    2 szklanki mleka
    1/2 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
    1 jajko
    2 łyżki cukru
    szczypta soli
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.51 (198 ocen)

Zobacz również:

Desery Naleśniki

Naleśniki z mąki ryżowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki łączymy do uzyskania jednolitej masy. Najlepiej ręcznie lub mikserem na najniższych obrotach.
    Powinniśmy uzyskać konsystencję gęstej śmietany.
  • 2. Podczas smażenia pamiętajmy żeby patelnia była natłuszczona.
    Odwracamy naleśnika kiedy będzie dobrze zarumieniony.
  • 3. Do środka naleśników dodałam kremu czekoladowego i twarożku pomieszanego z jogurtem o smaku jagodowym, stąd ten fioletowy kolor. :)

Porady

Najlepiej zawijać naleśniki bezpośrednio po zdjęciu ich z patelni, jak będą jeszcze gorące. To pomoże nam uniknąć ich łamliwości. Do naleśników możemy użyć: - kremu czekoladowego - zmielonego twarogu pomieszanego z serkiem mascarpone, cukrem pudrem i laską wanilii/cukrem waniliowym - zmielonego twarogu pomieszanego z serkiem waniliowym

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować