Naleśniki są nie tylko smaczne, ale i pożywne i zdrowe. Polecam
Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
• 20 kdg mąki
• Ok. 200 ml mleka
• Ok. 200 ml wody
• 2 jajka
• Sól do smaku
• 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
Ze składników zrobić gładkie ciasto naleśnikowe i usmażyć naleśniki.
Nadzienie:
• 4 jajka ugotowane na twardo
• 1 mała czerstwa bułka
• Ok. 150 ml mleka
• 8 dkg żółtego sera
• Średnia cebulka
• Łyżka masła
• Natka pietruszki
• Sól, pieprz
Naleśniki z nadzieniem jajecznym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulkę obrać, opłukać, pokroić w kostkę i usmażyć. Bułkę namoczyć w mleku( jeśli jest potrzeba można można dolać trochę wody) i zmielić razem z jajkami, połączyć z cebulą, startym serem i posiekaną natką pietruszki. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem i wyrobić na masę.
Na usmażone naleśniki nałożyć nadzienie, składać w koperty lub zwijać w rulony. Następnie podsmażyć z obu stron aż lekko się zarumienią. Podawać polane keczupem, sosem pomidorowym lub z surówkami.
Komentarze