Naleśniki z nadzieniem serowo - jabłkowym

0 (0 ocen)

Uwielbiam naleśniki na słodko. Te dodatkowo kuszą mnie tą chrupiącą skórką...

Składniki:

  • Składniki na ciasto naleśnikowe:

    1 szklanka mąki pszennej
    1/2 szklanki mąki kukurydzianej
    1 szklanka mleka
    1 szklanka wody + trochę później do dolania
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    2 jajka
    2 łyżki oleju

    Składniki na farsz:

    500 g sera białego półtłustego
    4 łyżki cukru
    1 łyżeczka cynamonu
    1/2 opakowania cukru wanilinowego
    ok. 3 łyżek śmietany 12% (ilość zależy od wilgotności sera)
    1 nieduży słoiczek przesmażanych jabłek

    Składniki na patelnię do podpiekania na każdą porcję:

    1 łyżka masła
    1 łyżka cukru brązowego
    1 łyżeczka cynamonu

    Dodatkowo:

    kilka łyżek gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego do ozdoby
    cukier brązowy do posypania gotowych naleśników
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Naleśniki

Naleśniki z nadzieniem serowo - jabłkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • naleśniki 1. Przygotowujemy ciasto naleśnikowe.
    Mieszamy ze sobą wszystkie składniki suche (obie mąki, cukier, sól, proszek do pieczenia).
    W drugiej misce mieszamy wodę z mlekiem.
    Do mąki wlewamy wodę z mlekiem, mieszamy dokładnie (można mikserem, ja to robię trzepaczką :-)), dodajemy jajka i olej.
    Tak przygotowane ciasto odstawiamy na ok. 30 minut.
    Po tym czasie ciasto robi się troszkę gęstsze więc dolewamy jeszcze trochę wody. Jej ilość jest uzależniona od wielu czynników, od mąki, jajek itp. więc nie da się dokładnie napisać ile jej należy wlać. Robimy to na oko. Tak, żeby ciasto miało idealną konsystencję.
    Naleśniki smażymy na patelni bez dodatku tłuszczu (już jest w cieście, więc nie trzeba dodawać).
  • farsz na naleśniki 2. Przygotowujemy farsz.
    Ser rozgniatamy widelcem, dodajemy do niego cukier, cynamon i śmietanę. Mieszamy.

    Na każdy naleśnik nakładamy porcję sera, na niego łyżeczkę jabłek.
    Naleśnik składamy na pół i jeszcze raz na pół (czyli na ćwiartkę?).
  • smażenie naleśników 3. N patelni rozgrzewamy masło z cukrem i cynamonem. Układamy po 4 naleśniki i smażymy je z obu stron do uzyskania ładnej, chrupiącej skórki.
    Przed włożeniem na patelnię kolejnej porcji naleśników, ponownie rozgrzewamy po łyżce masła, cukru i łyżeczce, cynamonu.
  • naleśniki 4. Naleśniki podajemy na ciepło, udekorowane śmietaną lub jogurtem naturalnym i posypane odrobiną cukru brązowego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować