Naleśniki z nadzieniem twarogowo-dżemowym

0 (0 ocen)

  • Średni

urozmaicone naleśniki na słodko

  • Średni

Składniki:

  • - twaróg w kostce: 170 gramów
    - śmietana 18%: 5 łyżek
    - dżem truskawkowy: 2 łyżki
    - cukier waniliowy: 1 opakowanie
    - cukier kryształ: 4 łyżeczki
    CIASTO NALEśNIKOWE:
    - jajka kurze: 2 sztuki
    - cukier kryształ: 5 łyżeczek
    - mąka pszenna (typ 550): 200 gramów
    - mleko 3.2%: 0.75 litra
    - cukier waniliowy: 1 opakowanie
    - olej do smażenia: 1 łyżka

Naleśniki z nadzieniem twarogowo-dżemowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki wchodzące skład ciasta naleśnikowego należy wymieszać. Konsystencja ciasta musi być lekko lejąca, także w razie potrzeby dodać więcej mąki lub mleka. Naleśniki należy smażyć na niewielkiej ilości oleju (dosłownie kilka kropel). Olej uzupełniamy po 1 lub 2 usmażonych naleśnikach.
  • 2. Twaróg rozdrabniamy widelcem i dodajemy śmietanę. Całość dokładnie mieszamy z cukrami na jednolitą masę. Dodajemy dżem truskawkowy i ponownie dokładnie mieszamy. Usmażone naleśniki smarujemy tak przygotowanym nadzieniem i zwijamy w rulonik.

Komentarze

Podobne przepisy