Naleśniki z parówkami i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miksujemy składniki na naleśniki, razem ze szczyptą soli i pieprzu, jeśli ciasto jest za gęste dolewamy trochę wody i ponownie miksujemy. Smażymy naleśniki z obu stron na rozgrzanym oleju.
2.Na połowie naleśnika układamy pokrojoną parówkę i starty ser. Zamykamy naleśnika, to znaczy "składamy go" i wkładamy na patelnie. Smażymy chwilę na małym ogniu, żeby ser się rozpuścił. Następnie wykładamy go na talerz i otwieramy, wypełniamy go pokrojonym pomidorem, ogórkiem, papryką, cebulą i kapustą. Zamykamy i danie jest gotowe :)
3.Do naleśników podaję sosy: czosnkowy i 1000 wysp.
Czosnkowy: mieszamy po dwie łyżeczki majonezu, śmietany i jogurtu naturalnego, dodajemy czosnek granulowany, tymianek, odrobinę soli, pieprzu i cukru. Najlepiej przygotować go na kilka godzin wcześniej, przykryć folią aluminiową i schłodzić w lodówce.
1000 wysp: mieszamy 3 łyżeczki majonezu i 1,5 łyżeczki ostrego ketchupu. Doprawiamy odrobiną octu, cukru, soli i pieprzu.
Porady
Do sosu 1000 wysp zamiast pieprzu możesz użyć chili pieprz cayenne.
Do naleśnika możesz też dodać ugotowane i pokrojone jajko.
Komentarze