Naleśniki z płatkami owsianymi, miodem i orzechami

4.5 (142 ocen)

  • 30 min

Naleśniki z płatkami owsianymi polane płynnym miodem i posypane prażonymi orzechami włoskimi.

  • 30 min

Składniki:

  • mąka - 1 szk.
    jajka - 2 szt.
    śmietana kremówka – ½ szk.
    mleko - 1 szk.
    płatki owsiane – ½ szk.
    płynny miód – 2 łyżki
    masło – 1 łyżka
    proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
    szczypta soli
    PONADTO:
    masło klarowane do smażenia naleśników
    płynny miód do podania naleśników
    orzechy włoskie grubo pokruszone do podania
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Desery Naleśniki

Naleśniki z płatkami owsianymi, miodem i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubij ze śmietaną, następnie dodaj roztopione i przestudzone masło, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, płatki owsiane i sól. Wlej porcjami mleko i całość dokładnie zmiksuj. Dodaj płynny miód i wymieszaj. Ciasto odstaw na pół godziny, aby odpoczęło.

    Po tym czasie, jeśli się okaże, że ciasto zbyt mocno zgęstniało dolej trochę mleka lub wody. Ciasto ma mieć nieco bardziej gęstą konsystencję jak tradycyjne ciasto na naleśniki.

    Rozgrzaną patelnię posmaruj odrobiną masła klarowanego i smaż grube naleśniki, grubsze niż klasyczne naleśniki.

    Grubo pokruszone orzechy włoskie upraż na rozgrzanej patelni bez tłuszczu.

    Naleśniki podawaj polane płynnym miodem i posypane prażonymi orzechami włoskimi.

Porady

*śmietanę kremówkę możesz zastąpić mlekiem i też naleśniki będą smaczne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód Orzechy Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować