Naleśniki z prażonymi jabłkami i cynamonem

4.5 (181 ocen)

  • 60 min

Takie naleśniki polecam przygotować na deser lub podwieczorek. Zapewniam, że będzie pysznie. Jabłka i cynamon to bardzo pyszne połączenie.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 jajka
    1 cukier waniliowy
    na czubek łyżeczki proszku do pieczenia
    półtorej szklanki mleka
    2 szklanki mąki pszenna
    2 łyżki cukru
    50 ml gazowanej wody

    Nadzienie:
    50 dag jabłek
    1 łyżka masła
    cukier do smaku
    cynamon mielony według uznania
    odrobina gorącej wody

    Dodatkowo:
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Desery Naleśniki

Naleśniki z prażonymi jabłkami i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Z podanych składników miksujemy bez grudek o odpowiedniej konsystencji ciasto. Następnie odstawiamy na 30 minut żeby odpoczęło.
  • 2. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy naleśniki. Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
  • 3. Nadzienie: Jabłka myjemy, osuszamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy jabłka, chwilę dusimy cały czas mieszając, następnie podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy cukier i cynamon do smaku.
  • 4. Na naleśniki nakładamy porcje jabłek i zwijamy ruloniki. Podajemy od razu gorące i smacznego.

Porady

Z przepisu wychodzi 8 sztuk naleśników o średnicy 17 cm. Szklanka do odmierzania o pojemności 250 ml.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować