Naleśniki z serem i jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko, jajka i mąkę miksujemy do uzyskania jednolitej substancji, a następnie dodajemy masło i miksujemy już tylko chwilę, żeby składniki się połączyły. Na dobrze rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki. (Ponieważ w cieście znajduje się tłuszcz, smarowanie nim patelni nie jest już konieczne.)
Jagody delikatnie płuczemy, dodajemy cukier i budyń (surowy proszek, oczywiście), a następnie miksujemy razem - nie musi być bardzo dokładnie, niektóre jagody mogą pozostać w całości - po czym podgrzewamy do chwili, aż całość zamieni się w budyń jagodowy.
Oba sery, cukier śmietanę i aromat miksujemy na jednolitą masę. Jagody płuczemy, osuszamy i dodajemy do gotowej masy serowej; mieszamy delikatnie łyżką uważając żeby nie uszkodzić owoców.
Ze śmietanki 30-tki robimy bitą śmietanę.
Usmażone naleśniki smarujemy masą jagodową (cienka warstwa), następnie masą serową (gruba warstwa), składamy na pół, ozdabiamy bitą śmietaną i jagodami.
2.Jako jedną porcję przyjęłam 2 sztuki naleśników.
Komentarze