Naleśniki z serem i rodzynkami zapiekane w budyniu śmietankowym

4.5 (159 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Same naleśniki z serem mało kto lubi ale już połączone z budyniem i zapieczone smakują wspaniale.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • NALEŚNIKI:

    1 szkl. mleka
    1 szkl. wody mineralnej gazowanej
    2 szkl. mąki
    1 jajo
    szczypta soli
    łyżeczka cukru
    olej

    FARSZ:

    25 dag zmielonego twarogu
    2 łyżki cukru
    2 łyżki śmietany
    1 zółtko
    cukier waniliowy
    garść rodzynek

    BUDYŃ:

    1 budyń śmietankowy
    0,5 l mleka
    2 łyżki cukru

    kakao
    masło do natłuszczenia formy
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Desery Naleśniki

Naleśniki z serem i rodzynkami zapiekane w budyniu śmietankowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszytskie składniki na ciasto wymieszać rózgą. Ciasto pozostawić na około pół godziny, żeby odpoczęło.
  • 2. Z ciasta upiec duże naleśniki .
  • 3. Składniki na farsz wymieszać dokładnie.
  • 4. Każdy naleśniki posmarować farszem serowym, po czym zwinąć w rulon.
  • 5. W natłuszconej tortownicy ułożyć zwinięte naleśniki dookoła w tzw ślimaka.
  • 6. Z podanych składników ugotować budyń wg instrukcji na opakowaniu. Gorący wylać na ułożone wcześniej naleśniki.
  • 7. Zapiekać w 160 stopniach ok 20 - 30 min.
  • 8. Gotową zapiekankę kroić jak tort w trójkąty.
  • 9. Oprószyć kakao, ozdobić rodzynkami.

Porady

Rodzynki można na chwilę zalać wrzątkiem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować