Naleśniki z serem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy przez sito. Dodajemy do niej mleko, jaja oraz szczyptę soli. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie odstawiamy na bok przykryte ścierką.
Ciastko nabiera mocy i mamy 30 minut na przygotowanie farszu.
Zamrożony szpinak wrzucamy do garnka na rozgrzane masełko przykrywamy i na wolnym ogniu rozmrażamy. Gdy cały szpinak jest już rozmrożony solimy i dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Gotujemy jeszcze bez przykrycia ciągle mieszając żeby odparować wodę i zdejmujemy z ognia do przestudzenia.
Ser biały rozdrabniamy widelcem dodajemy przestudzony szpinak, pieprzu do smaku oraz posiekane drobno liście bazylii. Mieszamy i odstawiamy do lodówki niech się przegryza
Teraz wracamy do naleśników. Dodajemy wody mineralnej tak aby ciasto uzyskało pożądaną konsystencję oraz łyżkę suszonej bazylii i smażymy :)
Na gotowe naleśniki nakładamy farsz i zawijamy w krokieciki. Podsmażamy na rozgrzanym maśle na patelni i gotowe :) SMACZNEGO
Komentarze