Naleśniki z serem i szpinakiem

4.5 (144 ocen)

  • 60 min

Pyszne naleśniki, Świetna alternatywa dla klasycznych nadzień jak ser czy dżem :)

  • 60 min

Składniki:

  • Naleśniki:
    250 ml mleka
    150g mąki
    2 jajka
    świeże liście bazylii
    woda mineralna
    olej do smażenia
    szczypta soli
    masło do podsmażenia
    suszona bazylia

    Farsz:
    0,5 kg sera białego
    paczka szpinaku mrożonego (najlepiej nie "paćki") lub świeży sparzony
    3 ząbki czosnku
    sól
    pieprz
    łyżka masła
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki z serem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy przez sito. Dodajemy do niej mleko, jaja oraz szczyptę soli. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie odstawiamy na bok przykryte ścierką.

    Ciastko nabiera mocy i mamy 30 minut na przygotowanie farszu.
    Zamrożony szpinak wrzucamy do garnka na rozgrzane masełko przykrywamy i na wolnym ogniu rozmrażamy. Gdy cały szpinak jest już rozmrożony solimy i dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Gotujemy jeszcze bez przykrycia ciągle mieszając żeby odparować wodę i zdejmujemy z ognia do przestudzenia.

    Ser biały rozdrabniamy widelcem dodajemy przestudzony szpinak, pieprzu do smaku oraz posiekane drobno liście bazylii. Mieszamy i odstawiamy do lodówki niech się przegryza

    Teraz wracamy do naleśników. Dodajemy wody mineralnej tak aby ciasto uzyskało pożądaną konsystencję oraz łyżkę suszonej bazylii i smażymy :)

    Na gotowe naleśniki nakładamy farsz i zawijamy w krokieciki. Podsmażamy na rozgrzanym maśle na patelni i gotowe :) SMACZNEGO
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować