Naleśniki z serem i szynką zapiekane w sosie beszamelowym

4.5 (199 ocen)

  • 45 min

Zachwycająco pyszne danie,szybkie i na każdą kieszeń.

  • 45 min

Składniki:

  • - Naleśniki gotowe lub zrobić samodzielnie (12szt)
    - ser żółty (24 plastrów)
    - szynka (24 plastrów)
    - ser parmezan
    Sos beszamelowy :
    − 1l mleka
    − 100g masła
    − 100g mąki
    − sól
    − pieprz
    − gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki z serem i szynką zapiekane w sosie beszamelowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na środek każdego naleśnika kładziemy 2plastry sera żółtego i szynki,następnie zawijamy.
  • 2. Naleśniki układamy w blasze lub naczyniu żaroodpornym.
  • 3. Przygotowujemy sos beszamelowy; mleko zagotować. Zdjąć z ognia, ostudzić. Na patelni rozpuścić masło z mąką. Mieszać! Mąka nie powinna się zarumienić. Zdjąć z ognia. Dolać mleko, mieszając, aż sos zgęstnieje. Przyprawić.
  • 4. Naleśniki zalewamy sosem beszamelowym, całość posypujemy parmezanem, odstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 30minut.
  • 5. Gotowe zapieczone naleśniki kroimy i układamy na talerzu, dowolnie dekorujemy.

Porady

Smacznym dodatkiem do naleśników może być mieszanka świeżych sałat,doprawiona oliwą z oliwek i octem winnym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować