Naleśniki z sosem czernicowym

0 (0 ocen)

  • 45 min

Delikatne naleśniki ze słodkim serowym farszem i sosem z czernic. Uwielbia je mój Synek.

  • 45 min

Składniki:

  • Na 10 naleśników:

    250ml mleka
    2 jajka
    1/2 szklanki wody mineralnej lub przegotowanej
    1/2 łyżeczki soli
    150g mąki
    olej do smażenia

    Farsz:
    250g sera białego
    1 żółtko
    2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią

    Sos:
    150g czernic
    60ml słodkiej śmietanki
    2 łyżki cukru pudru

Naleśniki z sosem czernicowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto miksujemy ze sobą i pozostawiamy na ok 30 minut. Po tym czasie na rozgrzanym tłuszczu smażymy cienkie naleśniki na delikatny, blady kolor.
    Ser rozdrabniamy, dodajemy cukier waniliowy oraz żółtko. Mieszamy. Gotowym farszem smarujemy każdy naleśnik, składamy go w trójkąt i opiekamy na patelni na złoty kolor.
    Czernice miksujemy ze śmietanką oraz cukrem pudrem. Polewamy naleśniki tuż przed podaniem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy